Тази приказка е начало на една голяма колекция – „Приказки от Щастливата Къщурка” с 30 приказки за деца и възрастни.
„Всяка вечер Приказките се връщат в Щастливата Къщурка, която винаги ги очаква. Всяка сутрин, когато се покажат първите слънчеви лъчи, те се събират, за да потеглят.
Тази красива мъдра история е за Щастливата Къщурка, нейните обитатели и съседи и за всички нас, които живеем на нашата планета Земя…”
Добре дошли в Щастливата Къщурка, където живеят Приказките!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.


В нашия Cвят има невероятна Къщурка с големи очи – прозорци. Тази Къщурка е щастлива! Защо? Вероятно защото тези, които някога са я построили, са гледали на Cвета с добри очи.

Къщурката се издига на хълм, до нея се разстила поляна, а малко по-назад, зад езерото, започва гора. Тя има много съседи! Те са много приятелски настроени!

Когато дойде Пролет, Къщурката обича да припича на Слънце стените си, да слуша песните на птиците и да съзерцава как листенцата поникват по клончетата на дърветата.

Когато настъпи Лято, Къщурката се радва, защото всяка сутрин цветята разперват красиво ярките си венчелистчета. Тя харесва да гледа как пеперудите прелитат по поляната, а вечер да се наслаждава на красивите мелодии, които Щурецът свири на зелената си цигулчица.

Къщурката обича и Есента. По това време дърветата боядисват листата си в пъстри цветове, а големите червени ябълки в градината имат специален аромат. Обича дори есенен дъжд! Заслушва се как дъждовните капки барабанят по покрива ѝ и се усмихва замислено.

А Зимата… Зимата донася на полянката свежа, мразовита тишина. Къщурката с наслада се вслушва в нея, докато гледа как снежинките се реят и покриват всичко наоколо с бяло, пухкаво одеяло.

И в тази Къщурката живеят Приказки… Да, да, Приказки!
Ще намерите Приказките там, където живее Красотата… Всяка една Приказка е много, много красива. Те са като прекрасни, ярки, пеещи птици. Крилата им блестят на Слънцето с всички цветове на дъгата. И всяка е различна: голяма или по-малка, смешна или не толкова. Те идват в Щастливата Къщурка всяка вечер, а веднага щом новият ден започне, отлитат. Накъде? Където има нужда от тях…

Откъде идват? Никой не знае. Къщурката също не знае. Приказките пристигат, кръжат в Небето като цветни птици. Само крилата им блестят. Всяка вечер Приказките се събират отново в Щастливата Къщурката. Спускат се внимателно към верандата, а Къщурката ги поздравява нежно и се усмихва замислено, спомняйки си нещо свое.

След това ги гощава с топъл, ароматен чай, плодове и филийки със сладко от ябълки. Къщурката се грижи на Приказките да им е топло и уютно. Тя ги пита внимателно: “Имате ли нужда от още нещо?”

Приказките обичат Щастливата Къщурката! Те се отблагодаряват на Къщурката, като разказват на нея и приятелите ѝ добри истории за нашия Свят. Щастливата Къщурка обича да ги слуша. Дори двете малки Мишки, които обикновено се кикотят и шумолят по цели нощи, мълчат и слушат.

Вятърът също обича да слуша Приказките, а понякога им свири с тръбата си своята нежна мелодия.

Щом настъпи нощта, Къщурката постила леглата на Приказките, внимателно ги завива с меки одеяла.

Когато всички заспят, Щастливата Къщурката обича да гледа невероятното звездно Небе, а след това моли Звездите и Пухкавия облак да дадат на всички под техния покрив вълшебни щастливи сънища.

И всяка сутрин, още щом се появят първите слънчеви лъчи, Приказките се събират на пътя им.

Щастливата Къщурката внимателно отваря вратата. Приказките благодарят на Къщурката за нейната топлина и нежност, а после, една по една,  размахват цветните си криле и изчезват в синьото Небе. Къщурката не знае накъде летят и кога ще се върнат. Тя се взира в Небето с големи си очи-прозорци и чака.

Щастливата Къщурка се среща с Приказките и в началото на новия ден ги изпраща отново на пътешествие. Приказките носят на крилете си прекрасни истории за Щастието и ги раздават на всички хора по Света.


ILLUSTRATIONS PRINT