The first fairy tale book in the Bulgarian Language will be published soon.
On this page, we are happy to share with you the book’s signature fairy tale now.
Welcome!

Щастливата Къщурка

Имало нявга на белия свят, има и днес една прелестна малка Къщурка с прозорци като големи очи…
Наричат я Щастливата Къщурка. Защо? Вероятно защото тези, които някога са я построили, са гледали на света с добри очи.
Къщурката се издига на хълм, до нея се разстила поляна, а малко по-назад, зад езерото, започва гората. Наоколо живеят купища съседи: катерици, зайци, птички, таралежи, пчели, щурчета, калинки и други горски обитатели. Те са приятели помежду си и заедно с Къщурката се радват на всичко, което се случва край тях.
Когато дойде пролет, Къщурката обича да припича на слънце стените си, да слуша песните на птиците и да съзерцава как листенцата поникват по клончетата на дърветата.
Когато настъпи лято, Къщурката се радва, защото всяка сутрин цветята разперват красиво ярките си венчелистчета. Тя харесва да гледа как пеперудите прелитат по поляната, а вечер да се наслаждава на красивите мелодии, която Щурецът свири на зелената си цигулчица.
Къщурката обича и есента. По това време дърветата боядисват листата си в пъстри цветове, а големите червени ябълки в градината имат специален аромат. Обича дори студения есенен дъжд! Заслушва се как дъждовните капки барабанят по покрива ѝ и се усмихва замислено, спомняйки си за свои си работи.
        А зимата… зимата донася на полянката свежа, мразовита тишина. Къщурката с наслада се вслушва в нея, докато гледа как снежинките се реят и покриват всичко наоколо с бяло, пухкаво одеяло.
И в тази Къщурка живеят Приказки… Да, да, Приказки!
Те идват в Щастливата Къщурка всяка вечер, а веднага щом новият ден започне, отлитат. Накъде? Накъдето има нужда от тях.
Всяка една Приказка е много, много красива. И всяка е различна: голяма или по-малка, смешна или не толкова. Откъде идват? Никой не знае. Къщата също не знае. Те просто се появяват – долитат с кръжене от небето като цветни птици и крилата им блестят в ярки, пъстри цветове.
Спускат се внимателно към верандата, а Къщурката ги поздравява любезно и се усмихва замислено на нещо свое. След това ги нагостява с топъл, ароматен чай, плодове и филийки със сладко от ябълки.
Къщурката се грижи на Приказките да им е топло и уютно. Тя ги пита внимателно: “Имате ли нужда от още нещо?” А Приказките се отблагодаряват на Къщурката, като разказват на нея и приятелите ѝ невероятни истории за нашата Земя.
Дори двете малки мишки, които обикновено се кикотят и шумолят по цели нощи, мълчат и надават ушета. Вятърът също обича да слуша Приказките, а понякога им свири на тръбата си своята странна мелодия.
Щом настъпи нощта, Къщурката постила леглата на Приказките, внимателно ги покрива с меко одеяло и им пее песен. А когато всички заспят, тя гледа към небето и моли звездите да подарят на обитателите ѝ вълшебни и щастливи сънища.
И всяка сутрин, още щом се разстелят първите слънчеви лъчи, Приказките се събират на пътя. Една по една те благодарят на Къщурката за нейната топлина и нежност, а после размахват цветните си криле и изчезват в синьото небе.
Приказките носят на крилете си невероятни истории за Щастието и ги раздават на всички хора на Земята.
           Летете, Приказки, в света! Докосвайте нежно сърцата и разпалвайте светлината на Любовта по цялата Земя…